СТАЧНИ БОРБИ В ИТАЛИЯ

Италия също беше залята от стачна вълна през есента на 2007г.
На 26 ноември 2007г. 24-часово прекъсване на работата обявиха медиците. Лекарите не отказваха помощ само на спешни случаи. Докторите от държавния сектор искаха подновяване на колективния трудов договор, изтекъл още в края на 2005 г. Те настояваха и онези лекари, които сега са назначени на временен трудов договор, да получат постоянни договори за работа. Към стачката се присъединиха и служителите от контрола върху качеството на хранителните продукти.
На 30 ноември 2007г. самолети, влакове, автобуси и кораби спряха работа в Италия заради стачка на транспортните работници в цялата страна.
Транспортните стачки са често срещано явление в Италия, но местните медии определиха този протест като най-големия от 25 години насам, след като дори шофьорите на катафалки се включиха в него. В повечето градове общественият транспорт спря в 9 часа сутринта, а авиокомпанията Alitalia отмени над 200 полета.
Работниците протестираха срещу предвидените за сектора съкращения в бюджет 2008 и липсата на инвестиции в транспорта. Профсъюзите заплашиха с още протести ако исканията им не бъдат удовлетворени.
На 2 декември 2007г. десетки хиляди полицаи стачкуваха в Италия заради плановете на правителството да им ореже бюджета за следващата година. Към служителите на реда се присъединиха и пожарникари. По улиците в Рим протестираха над 100 000 униформени, поне 20 000 излязоха в Милано. За да върже бюджета за следващата година, италианското правителство предлага драстични съкращения на парите за всички държавни сектори.
На 10 декември 2007г. стачка на шофьорите на тежкотоварни камиони предизвика транспортен хаос в Италия. Шофьорите обявиха петдневна стачка в знак на протест срещу повишените разходи за гориво и липсата на държавни помощи.
Стачката парализира превоза на стоки в цяла Италия. Според в. "Стампа" загубите за икономиката може да достигнат 5 млрд. евро.


Също на 10 декември 2007г. в Торино хиляди демонстранти образуваха протестно шествие и поискаха да бъдат подобрени условията им на труд, след пожара в местен завод на стоманодобивната компания „Тисен-Круп”, отнел живота на четирима работници. В протеста участваха 30 000 души, включително много металоработници, които обявиха 8-часова стачка в памет на загиналите си колеги.

 


начало