ПОЛИЦИЯ, ПАЛКИ, СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ – ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

България е малко повече от половин година член на Европейския съюз (ЕС), но недоверието на българския народ към тази империалистическа структура все повече расте.
Още преди 1 януари 2007г. сред трудещите се доминираше мнението, че от влизането на България в ЕС ще спечелят само богатите.
Впоследствие, още първата официална проверка за доверието към ЕС (изборите за евродепутати през май 2007г.) доказва нарастващото разочарование – в изборите участваха по-малко от 30%.
Но недоверието към ЕС и неговите български слуги не беше демонстрирано само чрез пасивен бойкот на изборите – миньори и металурзи, нефтохимици и горски работници,

шивачи и шофьори, лекари и учители,

еколози и пенсионери, студенти и ученици излязоха на десетки протести срещу управлението на европейските чиновници в лицето на „тройната коалиция”(БСП-НДСВ-ДПС).
Реакцията на уплашената буржоазия не закъсня – бяха арестувани десетки пенсионери

и еколози,

стигна се и до открити полицейски репресии – протест на миньорите от мини „Марица-Изток” беше брутално разпръснат с помощта на сълзотворен газ и бой с палки (виж кратък репортаж: http://dnes.dir.bg/2007/07/09/video1868641_0.html ). Десетки от протестиращите работници бяха обгазени, а един - тежко ранен в главата!

И не е толкова важно, че управляващите и по-специално министърът на вътрешните работи – „социалистът” Румен Петков – се застъпиха за полицейските биячи – много по-важно е, че развилите се събития в нашата страна потвърждават две общи тенденции за целия Европейски съюз и по-специално – за новоприсъединените към него бивши социалистически страни от Централна и Източна Европа: от една страна – на нарастващо стихийно разочарование, недоволство, омраза към ЕС и подчинената му местна администрация, и от друга – на заместване на буржоазно-демократическите методи на диктат над трудещите се с открито репресивни методи:
- протестиращите през есента на 2006 г. унгарци публично горяха знамената на ЕС, а премиерът – „социалист” Дюрчани използва полиция за разпръсване на многохилядните демонстрации;- в Естония наследниците на естонските есесовци поругаха паметта на воините от Съветската армия, загинали за освобождението на Европа от хитлерофашизма, демонтирайки техния паметник в столицата Талин. В последвалите сблъсъци с трудещите се стотици бяха арестуваните, стигна се и до смъртни случаи;


- в Полша по най-брутален начин бяха разпръснати стачкуващите от 6 седмици медицински сестри.

-

- в Чехия беше забранено легалното съществуване на организацията на чешката комунистическа младеж;


Тези и други факти (за изострянето на класовата борба и в другите страни на ЕС) говорят ясно, че ЕС – наднационална организация, изразяваща интересите на европейските монополи – е принуден все по-често да захвърля фалшивата маска на своята „толерантност” и „демократичност”, и публично да предприема брутални действия срещу справедливите искания на трудещите се маси начело с работническата класа.
Ние, от ДВИЖЕНИЕ ЗА СЪПРОТИВА „23 СЕПТЕМВРИ” не можем да гледаме с равнодушие как нашите братя и сестри, как нашите бащи и майки, баби и дядовци, как съседните нам народи, са подлагани на брутални репресии, съгласуван от местните колониални администрации с централата на ЕС в Брюксел.
Ние призоваваме за организирана борба срещу диктатурата на едрия капитал:
ДОЛУ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ НА КАПИТАЛИСТИТЕ!
НЕ НА РЕПРЕСИИТЕ НА БУРЖОАЗНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА!
БОРБАТА НА НАРОДНИТЕ МАСИ Е СПРАВЕДЛИВА – ТЯ ЩЕ ПОБЕДИ!

 

начало