НАРОДНАТА ВОЙНА В НЕПАЛ ПРЕЗ 2007г.

Както е известно, комунистите в Непал вече повече от десетилетие водят Народна война за свободата на своя народ. През 2006г. от власт най-сетне беше свален диктаторът-монарх Гянендра и беше съставено коалиционно правителство на анти-феодалните и анти-империалистически сили в страната, включително и с участието на Комунистическата партия на Непал (маоисти). КПН(м), под чийто контрол е 80% от територията на 25-милионен Непал (без столицата Катманду, областните градски центрове и магистралите) обаче не успя да се споразумее с коалиционните си партньори по ред въпроси и най-вече по въпроса за незабавното премахване на монархията. Също така коалиционното правителство не предприе нищо, за да се разправи с про-монархистките банди, които, намерили убежище в Индия и подкрепяни от САЩ, продължават да тероризират непалския народ посредством т.нар. „трансгранични операции”. Септември 2007 г. КПН(м) напусна коалиционното правителство и обяви, че ще продължи борбата за премахване на монархията чрез натиск отдолу за свикване на референдум.
Същевременно на посещение в Западна Европа пристигна представител на КПН(м), др.Парвати. Тя ще участва в серия от беседи в Италия, Германия и други страни относно развитието на Народната война в Непал, относно устройството на Народната власт в освободените райони на страната и относно ролята на жената в протичащата революция. Нашето Движение получи обширен материал от др.Парвати относно устройството на Народната власт в Непал: в освободените обширни райони се разпореждат Народни комитети. Народната власт се защитава от Народни съдилища и милиция, избрани от населението. Създават се селски кооперативи, строят се училища, населението преминава през военна подготовка. КПН(м) разяснява своята политическа линия на масите посредством създаденото от нея „Републиканско радио”. Неговите предавания мобилизират трудещите се за борба срещу остатъците от стария колониален режим и срещу домогванията на Вашингтон и индийските експанзионисти за възстановяване на полу-феодалната монархистка диктатура. В заключение, по думите на др.Парвати, това, което се осъществява днес в Непал, е моделът на демокрацията на 21-ви век.
Нашето Движение се присъединява към призива на Световното народно съпротивително движение за подкрепа на революцията в Непал, за нейната защита и пропагандиране на нейната кауза сред масите. Защото непалският народ прави тази Революция не само за себе си, а за всички народи по света.

 

начало