НАТО – ГЛАВНАТА ЗАПЛАХА ЗА МИРА В СВЕТА

В епохата на империализма Балканите бяха превърнати в “барутен погреб” на Европа. Балканските народи понесоха невиждани страдания и жертви във войните на големите империалистически сили за световно господство.

През Втората световна война, когато още се водеше битката срещу фашизма, въоръжените сили на империалистическа Англия разпалиха война срещу силите на гръцката комунистическа антифашистка съпротива. С пряката намеса на САЩ и Англия на гръцкия народ беше наложена кървавата диктатура на най-реакционните сили в страната.

След разгрома на хитлеризма, американският империализъм зае бързо неговото място на главен претендент за световно господство. С тази цел през 1949 г. беше създаден военният блок НАТО като главна ударна сила на американския империализъм. Още през следващата 1950 г., САЩ и техните сателити от НАТО направиха първия опит за смазване на социализма в Корея със сила. Тази агресия трябваше да бъде първата стъпка, след която се предвиждаше разгромът на създадената само няколко месеца по-рано Китайска народна република. А след военната победа в Азия идваше ред и на СССР и народните демокрации в Европа. Под натиска на Вашингтон и балканските страни-членки на НАТО изпратиха военни контингенти в Корея.

Решителната съпротива на корейския народ обаче разби илюзиите за военна победа над социализма. След като стана ясно, че пряката военна агресия няма шансове за успех, бяха използвани всички други възможни средства – от надпреварата във въоръжаването до идеологическата война – за дестабилизиране и задушаване на социализма. През този период на така наречената “студена война”, през Балканите преминаваше фронта на политическо, икономическо и военно противопоставяне между двете системи и балканските народи понесоха всички последствия от това противопоставяне. Все пак, докато съществуваше СССР и лагерът на социализма в Европа, неговата мощ беше гаранция за мира и успешно възспираше всякакви планове “студената война” да бъде превърната в “гореща”. Затова и единственият “горещ” конфликт в региона през този период си остана сблъсъкът между две страни-членки на НАТО в Кипър.

След реставрацията на капитализма и разпадането на СССР нямаше вече сила, която да възспира въоръжената агресия на НАТО, и Балканите отново се превърнаха в арена на етнически и религиозни конфликти, разпалвани от САЩ и НАТО, кулминацията на които беше пряката военна агресия на пакта срещу Югославия и окупацията на Косово.

Каква е перспективата, която НАТО носи на балканските народи?

НАТО означава огромни и все по-нарастващи военни разходи не за защита независимостта на собствената страна, а за агресия и военна интервенция срещу други независими държави.

НАТО означава съучастие в политиката на САЩ, които днес са главен източник на агресии, войни, заплахи, включително с ядрено оръжие, срещу независими държави и в плановете им за постигане на световно господство със сила. Тази политика може само да донесе неизмерими бедствия и страдания не само на народите, които са жертви на агресията, но и на американския народ и народите на страните-сателити на САЩ. Поредният претендент за световно господство неизбежно ще претърпи поражение – катастрофа, в която ще повлече със себе си и своите сателити.

Изключително опасни за балканските народи са плановете на САЩ за разполагане, на Балканите на бази за нанасяне на обезоръжаващ ядрен удар и на елементи от противоракетната отбрана на САЩ, насочени срещу Русия. Реализирането на подобни планове ще превърне Балканите в зона на ядрено противопоставяне и ще увеличи многократно риска от ядрена катастрофа на полуострова.

Днес главната външнополитическа задача пред всички балкански народи е изтеглянето на всички чужди окупационни войски от Балканите, както и войските на балкански държави от чужди страни, премахване на всички чужди военни бази на полуострова, прекъсване на военното сътрудничество със САЩ и прекратяване членството във военната и политическа организация на НАТО. Само така могат да бъдат гарантирани запазването на мира, защитата на суверенитета и предотвратяването на нова, невиждана по мащаби и последствия, ядрена катастрофа на Балканите. 

начало