ИЗЯВЛЕНИЕ
на
Комунистическа организация на Гърция (KOE)
до
народните и прогресивни сили и световните медии

Все още в цяла Гърция, по-специално в Западен и Южен Пелопонес и остров Евбея бушуват множество горски пожари. За последните 4 денонощия 64 човека загубиха живота си, а много други са безследно изчезнали. Хиляди от напусналите своите горящи села са бездомни и забравени от държавата. Стотици села са изпепелени до основи. Само на полуостров Пелопонес изгоряха напълно 1 500 кв.км. земя. А средносрочните и дългосрочните последици от катастрофата за живота на населението, икономиката и климата на нашата страна и за околните региони ще бъдат даже още по-лоши.

Комунистическата организация на Гърция (KOE) изразява своята дълбока скръб от гибелта на загиналите, своята симпатия и солидарност с пострадалите хора. Ние също така изразяваме най-дълбока признателност към проявения от братските партии на много страни интерес и за изпратените от тях съболезнования. Същевременно, ние кипим от гняв към отговорните за катастрофата и ще положим всички усилия, необходими за това, те да заплатят скъпо цената на своите престъпления и служебно безхаберие.

Дясното правителство на К.Караманлис се показа като напълно неспособно да се справи с бедствието. Това е едно некадърно, престъпно, доказано виновно правителство. Неолибералните политика за „по-малко държава”, стриктно прилагана от последните кабинети на социал-демократическата ПАСОК и дясната „Нова демокрация”, доведе до цялостна разруха и разпад на държавния механизъм: през последното десетилетие противопожарните отряди, горските стопанства, здравните служби и гражданската защита се оказаха в положение на драстичен недостиг на кадри, а тяхното оборудване остана все така некачествено и остаряло.

Например: 4 000 служебни места в противопожарните служби останаха незаети, независимо от постоянния апел и предупрежденията от страна на огнеборците. Половината от самолетите на противопожарната ескадрила са на повече от 30 години ( в същото време правителството изразходва милиарди евро за закупуването на изтребители F-16). Градските болници и провинциалните медицински центрове са с критично малко персонал, лошо оборудвани и неспособни да обслужат пострадалите. Службите на гражданската защита просто отсъстват, а жертвите търсят храна и подслон при роднини, приятели или в домовете на състрадателни граждани. Но на капиталистите е дадена свобода да експлоатират безнадежността на хората: фериботите, които бяха изпратени за да евакуират граждани от Евбея, ги таксуваха с цените на нормалните билети, преди да ги допуснат до палубите, а същевременно много от хотелите на Пелопонес изискваха по 50-150 евро за нощувка в стая.

Нещо повече: Конституцията на Гърция предвижда пълна защита за горите, забранявайки каквато и да е „експлоатация” дори в изгорелите райони. Но преди няколко месеца, за да разреши тяхното „развитие”, дясното правителство се опита да измени член 24 от Конституцията ( какъвто опит вече направи и с чл.16, забраняващ създаването на частни университети). И двете буржоазни партии ( „Нова демокрация” и ПАСОК) са отговорни за липсата на Национален кадастър на земите; това улеснява тяхното „изпълнено с разбиране” отношение към незаконно пострените сгради в опожарените гори. Пример: на 23 юли правителството даде разрешение за „извънредното” разширяване на постройките на атинско казино на площ от 63 000 кв.метра в планината Парнита на място, което горя само преди един месец.

През август, вместо да се готви да посрещне новите горски пожари, кабинетът търсеше най-удобното време за предизвикването на предсрочни избори. Резултатът се изразява в това, че се парализираха и малкото работещи обществени служби, особено след като на 17август ( по това време в покрайнините на Атина избухна още един горски пожар) правителството най-изненадващо определи 16 септември за дата на предсрочните избори.

И когато през миналия петък, на 24 август, големите горски пожари започнаха да унищожават значителна част от страната и да дават много жертви, правителството, с цел да потуши всяка критика, опита да се представи за жертва на загадъчни терористични отряди. Опитаха се и да скрият факта, че и в миналото са възниквали същия брой пожари, но те никога не са довеждали до подобна разруха. Докато представители на Комунистическата организация на Гърция говореха от национални ТВ- и радио канали, осъждайки некадърността и престъпния характер на кабинета, редица десни официози започнаха да предупреждават, че „който напада националното единство по време на бедствието, нарушава конституционната законност и ще си търпи последствията от това”! Нашият отговор бе, че отговорно за националната трагедия е самото правителство и че ние отказваме да му се подчиним, докато то продължава с политическите манипулации над овъглените тела на множество граждани и над цели напълно унищожени райони. Въпреки това, на 25-26 август (събота-неделя), почти всички опозиционни сили се огънаха пред шантажа и не издигнаха глас срещу правителството.

КОЕ мобилизира всичките си сили на национално ниво: (а) в бедстващите райони, с цел да помогне в усилията за потушаването на пожарите и да предложи действителна помощ на пострадалите хора; (б) в останалата част от страната, за да пропагандира срещу кабинета и неговата престъпна политика. В това мероприятие ние поканихме всички прогресивни сили, особено съюзниците ни от Коалицията на радикалната левица(СИРИЗА). И въпреки отказа на централните им ръководства, електоралните сили на съюза вече са готови да следват предложенията на КОЕ на местно равнище. През тази седмица в цяла Гърция ще се проведат множество шествия и протестни акции. Основният ни лозунг е: „Жертвите и престъпниците не скърбят заедно” и „Това некадърно и престъпно правителство трябва да заплати скъпо”.

Буржоазните сили се опитват да намерят начин да оползотворят големите разрушения предизборно, обещавайки едва ли не да свалят звезди от небето. Капиталистите вече планират как да извлекат още по-големи печалби от катастрофата. Реформистите отказват да призоват гневните маси към мобилизация срещу кабинета, за да си осигурят възможни изборни изгоди. Ние казваме, че е време не за тяснополитически сметки, а за атака срещу основните концепции и политическа линия на неолиберализма и сегашния кабинет, изразявайки по този начин яростта на гръцкия народ. В този смисъл, Главният комитет на КОЕ се зае с осъществяването на серия от конкретни мерки, които да се предприемат в солидарност с жертвите на пожарите, с цел да се предотвратят за в бъдеще подобни бедствия като сегашното.

28 август, 2007 година
Отдел по международните отношения към КОЕ

Превод: Първа Студентска
Завършен на: 19.09.2007 г.

начало