РАБОТНИЧЕСКИТЕ ПРОТЕСТИ НА 16 и 26 ЮНИ В СОФИЯ

На 16 юни 2009г. КНСБ организира протестна работническа демонстрация в София. В своя призив до гражданите на Република България и до членовете на КНСБ Конфедерацията посочваше, че повод за акцията са масовите съкращения и орязване на заплатите на трудещите се в условия на икономическа криза, опитите да се прокарат в Кодекса на труда промени, „чрез които българските работници ще могат да бъдат „препродавани” като стока (подобно на пострадалата Костадинка Кунева) от един работодател на друг без гаранции за техните трудови и осигурителни права” и не на последно място – проектът за нов Закон за събранията, митингите и манифестациите, който вместо да гарантира конституционното право на стачка, драстично ограничава демократичното право на протест.


Така на 16 юни на протест от цялата страна се събраха около 10-12 хиляди работници. Бяха дошли миньори от „Марица-Изток” и от ГОРУБСО-Кърджали, пътностроителни работници от Шумен, работници от ВМЗ „Сопот”, металурзи от „Кремиковци”, пристанищни работници от Лом, учители, студенти от „Призив”, млади учени. Всички те бяха излезли с общите искания за защита на конституционните им права, за защита на работните места и доходи, накратко – в борбата срещу кризата хората да бъдат поставени на първо място.


Дошлите на протеста работници, с които имахме възможност да поговорим, разказаха и за специфичните проблеми на техните предприятия, предизвикани от антисоциалната политика на капиталистическата държава.

Така учителите, учените и студентите недоволстваха от предвижданото замразяване на 10% от бюджета за образование. Във връзка с това „Призив” издигнаха траспарант: „Стига орязвали бюджета за образование!”.

Пристанищните работници от Лом и трудещите се в БДЖ се оплакаха, че вследствие спирането на работата в МК „Кремиковци” е започнала вълна от масови съкращения поради рязко намалелия товарооборот от и за „Кремиковци”.

Хората от ВМЗ „Сопот” и пътностроителните работници от Шумен се оплакаха, че повече от половин година не са получавали заплати.

Миньорите от ГОРУБСО-Кърджали пък са заплашени да останат без работа, защото Министерството на околната среда и водите бави издаването на разрешение за пускане в експлоатация на специална инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди. Под въпрос е поставено оцеляването на предприятието (ГОРУБСО организираха специален протест пред МОСВ след края на демонстрацията на КНСБ. Видео от нея може да се види тук: http://vbox7.com/play:0d5e014c ).

Миньорите от „Марица-Изток пък разказаха за репресиите, на които ги е подложила държавата. Добре известен е случаят от лятото на 2007г., когато полицията брутално разпръсна протест на миньорите, които се бяха опитали да спрат движението по международния път Русе-Свиленград. Един от работниците беше със счупена глава (виж видео: http://vbox7.com/play:70808d58 ). Впоследствие работниците са завели дело срещу полицаите, но без успех – съдът е отхвърлил видео-записът като доказателство и е оправдал репресивните действия на полицията. За отмъщение държавата е завела дело срещу синдиката на миньорите от „Марица-Изток” и естествено е спечелила делото – организираните работници са били глобени с 2000 лв...

„23 септември” също се включи в протеста. Сред работниците бяха разпространени 2000 листовки. В тяхсе посочваше, че за безобразните условия на труд и за масовите съкращения вина има самата капиталистическа система, че борбата срещу тази капиталистическа система може и трябва да се води от работниците – сплотено и организирано, безстрашно и твърдо – по примера на нашата сънародничка в Гърция Костадина Кунева.

Това беше първата подобна акция на „23 септември” сред работниците и като такава може да се смята за успешна – и заради добрия прием на нашите антикапиталистически послания от страна на хората, и заради натрупания ценен за Движението практически опит, и, не на последно място – заради установените контакти със синдикални дейци.

Видео от протеста: http://vbox7.com/play:da79ae80

***

На 26 юни работнически протест организира и другата голяма синдикална организация – КТ „Подкрепа”. Отново хиляди работници излязоха на протест в центъра на София (виж видео: http://vbox7.com/play:3ae02686 ). Активисти на „23 септември” раздадоха около 500 листовки сред протестиращите.

БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА!

начало