СЪДЕБНО ДЕЛО СРЕЩУ ДЕЙЦИ НА МЛКП (ТУРЦИЯ/СЕВЕРЕН КЮРДИСТАН)

След 14 месеца престой в затвора на 26 октомври започна съдебният процес срещу 23-ма дейци на Марксистко-ленинската комунистическа партия (МЛКП – Турция/Северен Кюрдистан). Основното обвинение срещу тях е за участие в „инициатива за насилствена промяна на конституционния строй”. Присъдите, които заплашват нашите другари, са между 10 години затвор и няколко доживотни присъди накуп. Подсъдимите комунисти са заплашени с общо 3000 години затвор!
На съдебното дело адвокатите и самите подсъдими смело са разобличили т.нар. „Анти-терористичен закон”, по силата на който подсъдимите са били задържани. В изказванията си комунистическите дейци са изтъкнали, че за тях е чест да защитават МЛКП, че фашистката система, съществуваща в Турция и Северен Кюрдистан, все повече се приближава към своя край, че все повече нараства необходимостта от социализъм.
Съдебното дело е отложено за 28-29 февруари 2008г.
Същевременно в навечерието на съдебния процес се проведе международна кампания за солидарност с подсъдимите дейци на МЛКП. 31 партии, организации и учреждения (включително и нашето Движение) от Бразилия до Венецуела, от Бангладеш до Норвегия, от Италия до Украйна, изразиха под различни форми своята солидарност със задържаните, настоявайки за тяхното незабавно освобождение и за прекратяване на държавния терор в Турция и Северен Кюрдистан.


начало