УСПЕШНО УЧАСТИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГЪРЦИЯ (КОЕ) В ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

Проведените на 16 септември 2007 г. избори в Гърция съвсем не бяха така успешни за десните партии, както ги представя буржоазната пропаганда. Поради изострилата се политическа криза във властта, през август 2007г. те внезапно бяха насрочени за септември 2007г., с цел ляво-опозиционните организации да нямат възможност да се подготвят добре за тях. Въпреки това, двете водещи десни партии в Гърция („Нова демокрация” и ПАСОК) загубиха общо 6% от доверието към тях – това не се е случвало от 20 години. Обикновено ако една от двете партии е губела гласове, то те са отивали към другата, а сега тези гласове отидоха при лявата опозиция: Гръцката комунистическа партия (ККЕ) – 8%, коалиция СИРИЗА – 5%, други – 2%, или общо 15%. Това е резултат, който Левицата в Гърция не е постигала от началото на 80-те години.
В крайна сметка „Нова демокрация” отново получи абсолютно мнозинство, но с минимална преднина, което означава нестабилност за нейното управление. КОЕ очаква, че „Нова демокрация”, под угрозата всеки момент да изхвръкне от властта, ще стане още по-сервилна пред западните си империалистически господари.

В парламента влиза и крайнодясната партия/коалиция ЛАОС (за пръв път от 30 години). Тя се състои от откровено прохитлеристки, промонархически и християн-фундаменталистки елементи (включително и идеологът на гръцкия национал-„социализъм”, който дори е избран за депутат.
Интересен факт за ЛАОС е, че те по всякакъв начин отричат да са фашисти и дори дават под съд този, който ги нарече така.
Друг интересен факт е наличието на косвена подкрепа за ЛАОС от страна на социалдемократите от ПАСОК. Тази странна подкрепа се осъществява чрез позволяването на ЛАОС да използва медии, намиращи се под контрола на ПАСОК, за да развива своята пропаганда.

За другарите от КОЕ изборите са минали сравнително успешно. Това е тяхно първо изборно участие, осъществявано в рамките на Коалицията на радикалната левица – СИРИЗА. Макар и да не успяха да получат право на свои депутати (за което не са им стигнали всичко на всичко 50 гласа), нашите гръцки другари получиха общо 50 хиляди гласа, а в 4 от 57-те избирателни района техните представители дори са били на първо място.

 

 

начало