50 години от смъртта на Иван Тодоров-Горуня


На 5 април 2015 г., в село Горна Кремена беше отбелязана 50-годишнината от смъртта на Иван Тодоров-Горуня.

Иван Тодоров-Горуня е роден на 5 януари 1916 г. в с. Горна Кремена, Врачанско. Работи като каменоделец. Член на РМС (1932). Активен член на БРП (к) (1939). За политическа дейност е осъден на 7,5 г. затвор по ЗЗД. Присъдата изтърпява в Сливенския затвор. Успява да избяга през 1941 г.

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Първият партизанин във Врачанско (1941). Осъден задочно на смърт по ЗЗД (1943). Политкомисар на партизанския отряд „Гаврил Генов“.

След 9 септември 1944 г. е партиен ръководител във Врачанско. Кандидат-член и член на ЦК на БКП. Заместник-министър на земеделието и председател на Комитета по водното стопанство при Министерския съвет.

Към края на 1964 и началото на 1965 година Горуня и Цоло Кръстев организират група от висши офицери, която планира да свали режима на Тодор Живков. Според тях ръководството на БКП извършва ревизия на марксизма-ленинизма в полза на опортюнизма и отстъпва пред американския империализъм. Като социалистически модел групата приема политиката на Китайската комунистическа партия.

Живковистите разкриват плана на Горуня и на 8 април 1965 г. Иван Тодоров е убит в дома си. Горуня остава предсмъртно писмо: “След като подготви идейния разгром на партията, се започва физическата разправа с кадрите. Жив в ръцете на враговете на партията не съм свикнал да се предавам. Блокиран съм! Умирам, но не се предавам. 8.ІV.1965 г.”

/Иван Тодоров произнася реч пред V конгрес на БКП - 1948 г./

/Иван Тодоров-Горуня с майка си в село Горна Кремена/

/Пред къщата на Иван Тодоров-Горуня в село Горна Кремена/


 

начало