ИРАК: ОКУПАТОРИТЕ СЕ ГОТВЯТ ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕ

Близо пет години (навършват се през март 2008) след бруталната агресия и окупация на Ирак американската армия вече се готви за окончателно отстъпление от тази страна.
Да припомним, че в началото на 2007г. Пентагонът увеличи значително числеността на окупационната армия. Това беше отчаян опит за постигане на военна победа над въоръжената съпротива. Резултатът вече е известен – само окупационните войски през тази година имат 944 убити, най-тежките годишни загуби от началото на окупацията, а годината още не е свършила. Към това трябва да се добавят 1808 убити от марионетната иракска армия и сили за сигурност и стотици убити частни охранители на служба към армията и полицията, за които не се води точна статистика.
В крайна сметка американското командване, след тежките загуби през април, май и юни, рязко съкрати мащабите на операциите, и се изтегли от районите, където понасяше най-тежки загуби. Дори беше сключено „споразумение” с отрядите на съпротивата и целият район на т.нар. „сунитски триъгълник” вече е под контрола на последните.
В същото време и главният американски съюзник – британците, напуснаха района на град Басра, като го оставиха на местните шиитски милиции.
Всичко това веднага се отрази на загубите на окупаторите, които рязко намаляха към края на годината и дадоха повод на американците да твърдят, че са постигнали „победа”. Разбира се няма нищо лошо окупаторите изцяло да напуснат Ирак и да си направят един парад на „победата” във Вашингтон – и те изглежда, започнаха да осъзнават, че това е единствената „печеливша” тактика за тях.
Официалните планове на Вашингтон са изтеглянето от Ирак да започне през следващата 2008г. Техните основни съюзници британците се готвят да завършат изтеглянето си през 2008г., също както поляците и австралийците. Българският контингент би било добре да остане последен, дори и след като американците напуснат, при условие, че в него бъдат включени всички политици и шоумени, които съдействаха за въвличането на България в окупацията на Ирак.
Междувременно в Белия дом кроят планове да предизвикат етнически и религиозни конфликти с участието на сунити, шиити и кюрди, за да могат да останат под някаква форма в Ирак или поне да намерят там някакви съюзници.
Но това ще е много трудно, тъй като е ясно, че всеки който се свърже или е бил свързан под някаква форма с окупаторите, не го очаква светло бъдеще в Ирак. От американците се опитва да се разграничи дори и днешното правителство на Ирак, „избрано” в условията на чужда окупация.
Влошава се положението на окупаторите и в Афганистан, където 2007г. също е най-кървавата за тях. Броят на убитите военнослужещи на “коалицията” е вече 229. И в Афганистан изтеглянето на окупаторите е единствената полезна тактика и целият въпрос е не дали, а кога това ще стане. Колкото по-бързо го осъзнаят, толкова по-добре за тях.
Искрено възхищение и благодарност на всички хора по света, които ценят свободата, предизвиква успешната въоръжена съпротива на патриотичните сили в Ирак и Афганистан. Те водят битка при абсолютно техническо превъзходство на агресора и показват образци на изобретателност и героизъм. Импровизираните взривни устройства, употребявани от бойците на съпротивата, се превърнаха в истински кошмар за окупаторите. Към началото на декември 2007 година общият брой на убитите военнослужещи на САЩ и техните съюзници в Ирак от началото на агресията достигна 4198 души, а в Афганистан – 746 души, броят на ранените – 28661 в Ирак и 3010 в Афганистан. В тези цифри не е включен броят на заболелите военнослужещи, който е по-голям от броя на ранените.
До 30 юни 2007 г. броят на убитите „цивилни” наемници (наети от частни фирми охранители, шофьори, летци и т.н) които воюват срещу съпротивата, по непълни данни е 1001 души Най-сетне марионетните „иракски” сили за сигурност, също по непълни данни, имат 7744 убити до началото на декември 2007 г., а броят на ранените не е известен. Още по-тежки са материалните загуби на окупаторите. Разходите само на САЩ за войната в Ирак и Афганистан, с отчитане на инфлацията през изминалите години, вече надхвърлиха общите разходи за войната във Виетнам и се оценяват на над 400 милиарда долара досега. Въпреки че броят на убитите е сравнително малък, сухопътните войски на САЩ, след 5 години окупация на Ирак, са на практика неспособни за участие в нов сериозен конфликт и са напълно деморализирани. Голяма част от бойната им техника – танкове, бронемашини, хеликоптери – е унищожена, повредена или напълно износена и се нуждае от подмяна.
Тук е мястото да споменем и загубите, които понесе България от участието си като сателит на САЩ в окупацията на Ирак. Нашите военни жертви са 13 убити. Загинаха и двама български „цивилни” наемници, пилоти на хеликоптер на фирма „Хели еър”. Разходите само за операцията в Ирак надхвърлиха един милиард долара към края на 2006 г. Загубихме и всякакъв шанс да получим голямата част от дълга на Ирак към България (от 2 милиарда долара по цени от преди 10 години ще получим едва 360 млн. долара по днешния курс). Участието на България в тази операция вече доведе до рязко съкращаване на икономическите връзки със страните от арабския свят, което също е свързано със значителни загуби.
Военното „всемогъщество” на „единствената световна свръхсила” САЩ се оказа силно преувеличено. Ако добавим към този извод и военното поражение, което претърпя през 2006 г. израелската агресия в Ливан, е очевидна промяната в съотношението на силите в Близкия Изток и тя не е в полза на САЩ и техните сателити.
В своето безсилие да се справят със съпротивата, окупаторите се опитват да сплашат мирното население. Броят на убитите цивилни иракчани от прякото действие на окупаторите по официални и непълни данни на иракското правителство е 39133 души към декември 2007 г. От тях не повече от 20-25 % могат да бъдат причислени към съпротивата, останалите са жертви на безразборните бомбардировки и стрелба на окупаторите или са избити без съд предполагаеми помагачи на съпротивата. Показателно е, че едва 46 % от цивилните иракски жертви на пряко насилие са мъже на възраст между 15 и 60 години.
Несравнимо по-големи са индиректните жертви на цивилното иракско население от влошените условия на живот, липсата на лекарства и медицинска помощ и т.н. В това отношение жертви са най-уязвимите – децата, болните, възрастните. Според изследване на университета „Джон Хопкинс”, публикувано в английското медицинско списание „Лансет”, общото ниво на смъртността в Ирак е нараснало от 5,5 смъртни случая на хиляда души преди окупацията (2002 г.) до 13,3 на хиляда след това. Това означава, че броят на иракчаните, които са жертва на американската агресия за периода след 20 март 2003 година, пряко или косвено, е над 650 хиляди души. Става дума за допълнителната смъртност над нормалната от периода преди агресията. В броя на жертвите са включени както преките жертви на бойните действия, така и жертвите на разрушената инфраструктура (ток, вода, канализация и др.), разпадане на системата за здравеопазване, липсата на храна и жилище и т.н.
Детската смъртност (деца до 1 година) се е повишила от 29 на хиляда през 2002 г. до 57 на хиляда, т.е. 2 пъти, през следващите години.
В крайна сметка, независимо от всички престъпления на империалистическите разбойници, справедливата борба на народите на Ирак и Афганистан неизбежно ще завърши с победа.

начало