ПО ПОВОД 40 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ЧЕ ГЕВАРА

На 8 октомври 2007г. в софийския музей „Земята и хората” бяха отбелязани 40 години от гибелта на героя-революционер Ернесто Гевара. Събирането беше организирано от Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Малката зала беше препълнена от дошлите да уважат паметта на легендарния Команданте работници, учащи, интелектуалци. Присъстваха и посланиците на Куба, Аржентина и Венецуела. Направени бяха редица изказвания, припомнящи за най-значимите епизоди от живота на Че, за най-значимите негови мисли, превърнали се в ръководство за действие за няколко поколения борци за свобода. Представител на нашето Движение също направи изказване. В него той каза, че „...когато обсъждаме помежду си или с някой нов човек, който иска да се присъедини към нас, какво значи да си комунист, какви трябва да се стремят да бъдат членовете на нашето Движение, ние винаги даваме за пример ЧЕ.
Ние го даваме като пример за безстрашен борец срещу империализма;
като човек с главна буква, изпълнен с безгранична любов към угнетените и борещи се народи по света;
като революционер, уверен в своите сили и в силите на революционната организация, без която увереност дори най-нищожният враг на народите не може да бъде победен.
ЧЕ неизменно е с нас и по време на нашите антикапиталистически и антивоенни демонстрации – като символ на борбата срещу империализма, като символ на революцията на угнетените народи, ликът му по нашите знамена ни вдъхва увереност и същевременно – без никакво съмнение – плаши до смърт нашите врагове.
Ето защо ЧЕ винаги ще бъде с нас в борбата, винаги неговият дух ще присъства в нашите демонстрации, в нашата организационна и пропагандна дейност.
Вече 40 години борците за народна свобода по целия свят – от френските студенти до колумбийските партизани – се вдъхновяват от основния завет на ЧЕ : „ДА СЕ БОРИМ СРЕЩУ ИМПЕРИАЛИЗМА НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО ТОЙ СЪЩЕСТВУВА”.

Изключително силно беше заключителното слово на кубинския посланик Херардо Суарес Алварес, който изтъкна че героичното дело на Че Гевара излиза извън всякакви национални граници – ЧЕ не е нито само аржентинец, нито само кубинец, той принадлежи на цялото човечество. Ето защо може да се каже, че Ернесто Гевара е и син на България... ЧЕ е много повече от една историческа личност, много повече от една легенда – ЧЕ е идеал, пример, който следваха миналите поколения, който следват днешните и който ще следват бъдещите поколения...ЧЕ се превърна в идеал заради неговата преданост, заради неговия хуманизъм, заради неговата честност, заради неговия интернационализъм...Пътищата, по които народите по света ще достигнат до социализма, ще бъдат различни, но в крайна сметка всички те ще постигнат идеалите, за които се бореше ЧЕ – за Равенство, за Свобода, за Социална справедливост, за Интернационализъм в отношенията между хората по света.


начало