ПЪРВОМАЙСКАТА ДЕМОНСТРАЦИЯ В СОФИЯ

На 1 май 2009 г. между 11.00 и 14.00ч. беше проведено протестно шествие по улиците на София (от пл. „Гарибалди” до посолството на Република Гърция). То беше организирано от Акционен комитет „1 май”, включващ в себе си представители на анархистки и комунистически организации. В протеста се включиха около 150 човека, главно младежи – учащи и трудещи се, а също и група гръцки анархисти. Шествието протече под двата основни лозунга – „Няма да плащаме за вашата криза” и „Хората преди всичко”.

На няколко места по маршрута бяха прочетени основните мотиви за организацията на протеста – против мизерното заплащане, против съкращенията, против безобразните условия на труд, против неравенството в заплащането по полов признак, за солидарност с Костадина Кунева.

По време на самото шествие основните лозунги, които се скандираха, бяха: „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта”, „Стига мизерия, стига бандитизъм, стига частна собственост и капитализъм”, „Шефове крадци, шефове убийци”, „Станишев бандит, стига геноцид”, „Борба! Борба! Класова борба! Работнико, бори се за своите права!”, „България, Гърция, Македония – врагът ни е в банките и в министерствата”, „Ние сме с теб, Костадина”, „НАТО, ЕС и МВФ – всичко да се измете”, „Шефове банкери, всички във пандиза, няма да плащаме за вашата криза” и др.

Звучаха песните „Имала майка” , „Тих, бял Дунав”, „Working Class Hero”, „El Pueblo Unido”, „Bella Ciao”, „Solidarity Forever” и др.

Пред посолството на Република Турция се призова да се спрат репресиите от страна на турската фашистка държава срещу левите политически активисти и се изрази солидарност с политическите затворници. Беше скандирано на турски „Да живее солидарността и революцията”.

Минавайки покрай Софийския университет, протестиращите изразиха своята солидарност с борбите на студентите – за безплатно и общодостъпно образование, против реституцията в Студентски град, за Студентски град на студентите.

Протестът завърши пред посолството на Република Гърция, където бяха прочетени послания за солидарност с Костадина Кунева.

С това протестната акция завърши. Тя затвърди това, което стана ясно още на протестите на 10 декември 2008 и на 8 март 2009 – че в борбата срещу капитализма левите активисти могат и трябва да действат заедно.

Видео и снимки от протеста:

http://vbox7.com/play:1fe2cf3d

http://www.youtube.com/watch?v=yqWi0TABJ48&eurl=http%3A%2F%2Fbulgaria%2Eindymedia%2Eorg%2F&feature=player_embedded

Стихотворение, прочетено на 1 май:

Рекламирайте тук –
върху мечтите ми изгорени,
напоени със злоба,
че не съм, и че няма да мога!
Върху мечтите,които
ще споделя единствено с гроба...

Рекламирайте тук –
във очите ми –
този празен живот,
недъгав и мръсен!
Във очите ми –
възпалени от пот...

Рекламирайте тук –
във гърдите ми –
своя робски хомот
от попове поръсен!
Във гърдите ми
хърка животът навъсен...

Рекламирайте тук –
по ръцете ми
мазолесто чисти,
като звезди петопръсти,
в юмруци присвити,
до кръв разранени!

Рекламирайте тук –
по нозете ми
с разширените вени
от наемния труд!
По нозете ми
във черната пръст!

Рекламирайте тук –
върху моите мисли,
изгладнели за мъст,
избледнели от студ...
Рекламирайте тук
наемния, робския труд!

/Д.Ганчев/


начало