10-ти международен симпозиум против изолацията, Берлин 2013

Десетият Международен симпозиум против изолацията се проведе от 15 до 18 март 2013 г. в Берлин, столицата на Германия, в Техническия университет. Симпозиумът продължи 3 дена с участието на 31 делегати от Танзания, Хондурас, Колумбия, Ирландия, Русия, България, Гърция, Дания, Ливан, Филипините, Турция, Белгия, Германия, Палестина и Куба.

1. Ден

Първият панел на тема: "Расизмът е държавна политика. Държава и нацистката нелегална организация (NSU) ръка за ръка" започна в петък вечер, 15 март от 19:00 часа. Изказвания направиха германската адвокатка Габриеле Хейнеке, представителят на Анадолската федерация на служителите Тунджай Йълмаз и представител на Антифашистката левица Берлин (ALB). Първи говори представителят на Антифашистката левица Берлин, който разгледа връзката на нацистката нелегална организация (NSU) с Агенцията за опазване на конституцията на Германия. Той накратко разгледа някои престъпления, извършени от нацистите и описа изключително агресивната реакция на полицията при опит да се организира демонстрация срещу нацистите преди години. Това е било голяма изненада за антифашистите тогава, но по-късно те са разбрали за връзките между нацистите и полицията и поведението на полицията е намерило логично обяснение.
След него говори представителят на Анадолската федерация на служителите Тунджай Йълмаз. Той се спря на проявите на расизъм в Европа и даде пример с убийството на турския младеж Ихсан Гюрз след като е бил задържан в полицейско управление. Холандското правителство обаче няма намерение и не допуска виновните полицаи да бъдат наказани.
Йълмаз даде пример и с тежките присъди на членове на федерацията като Нурхан Ердем, който от 4 години се намира в затвора в изолация. Той подчерта, че срещу несправедливостта и произвола единственото средство е организираната борба.
След тях адвокатката Габриеле Хейнеке от управлението на Републиканската Адвокатска колегия в Хамбург взе думата и говори за ролята на Агенцията за опазване на конституцията в Германия.

2. Ден

Работата на Международния симпозиум срещу изолацията продължи в събота, 16 март. Темата на първата част за деня беше днешната криза на капитализма в Европа.
Първа говори Тюркян Албайрак от Турция. Тя запозна присъстващите с дейността на Движението на революционните работници и отговори на въпроси. Тя описа атаките срещу работническата класа в Турция и правните бариери пред защитата на работническите права. Така например държавните служители се назначават с временни договори и по този начин им се отнемат социалните придобивки и се унищожават техните работнически организации.
След нея говори Ариан Шисер от Антифашистка левица Берлин. Той информира за посещението на делегация на синдикална организация в Атина, за да подкрепи борбата на гръцкия народ. Описвайки положението в Гърция, той подчерта големите мащаби на бедност в тази страна и ниските заплати, както и високите цени на хранителните стоки, които са дори по-високи, отколкото в Швейцария. „...В същото време поради разрастващата се криза в Гърция, расте влиянието и опасността от фашистки и расистки организации като „Златна зора”, голяма част от членовете на която са служители в полицията. Полицията реагира с нарастваща агресивност на протестите. Един от най-ярките примери за това са увеличените доставки на сълзотворен газ от Германия и Израел.”
Представителят на Комунистическата партия на България Л. Костадинов направи равносметка от приемането на България в Европейския съюз през периода 2007-2013. Икономическата криза се задълбочи и все повече и повече хора са нещастни и бедни именно поради членството на България в ЕС, подчерта той.
За последните масови протести в България, които доведоха до падането на правителството информира представителят на Идейно-дискусионен клуб „23 септември“ Борис Боев. Той говори и за ролята на фашистките организации, които се опитват да пречат на антикапиталистически групи да участват в протестите.
Членът на Съюза на учителите в Гърция Павлос също говори за кризата в Гърция. Безработицата и отчаянието растат, като 60% от младите хора са безработни. Занаятите масово фалират.
Отново думата взе Тюркян Албайрак и сподели своите преживявания по време на нейния протест срещу незаконното й уволнение и победата, която тя постигна.
В края ораторите отговориха на въпроси.
В 14.00 започна втората част от програмата на симпозиума през втория ден. Първият оратор – Гьокоглу, беше представител на Народната адвокатска кантора и говори за репресиите срещу прогресивните организации на адвокати в Турция и на първо място за масовите арести на адвокати, извършени наскоро от турските власти. Той ясно заяви, че причината за атаките срещу прогресивните адвокати е тяхната революционна практика в защита на преследваните заради политическите им убеждения студенти, работници и служители.
На видеоекран беше показано гласово съобщение, изпратено от арестувания адвокат Тайлан Танай.
Членът на германския парламент от Лявата партия на Германия, Севим Дагделен засегна сътрудничеството между правителствата на Турция и Германия в борбата срещу прогресивните сили.
Следващият оратор беше президентът на TAYAD (Асоциация за солидарност със семействата на затворниците) и служител от Народната адвокатска кантора (HHB) – Бехич Ашчъ от Турция. Той посочи, че се опитват да обвинят известния прогресивен адвокат Селджук Козагачли в липса на патриотизъм, заради посещението му в Сирия, но нямат право на това, защото същите управници са докарали страната си дотам, че дори те самите не могат да влязат в чуждите военни бази на турска територия. И в миналото, и сега репресиите срещу прогресивни организации в Турция се прикриват с лъжи, демагогия и приказки за „борба с тероризма“. Ашчъ разобличи и всички лъжи, свързани с ареста на адвокатите, като даде пример за абсурдните „доказателства”, използвани, за да се скалъпи обвинение срещу тях. Показан беше и документален филм за ареста на прогресивните адвокати, при който полицаите бяха блокирани от голяма тълпа протестиращи. Адвокат Ашчъ дори се пошегува, че всъщност полицаите са били арестувани за известно време.

3. Ден

Третият ден на Международния симпозиум срещу изолацията беше посветен на политическите затворници.
Кели от Ирландия говори за американския военнослужещ Манинг, който разкри редица престъпления и изобличителни документи на базата, на които беше създаден сайтът Уикилийкс. Манинг сега е в затвора и го заплашва смъртна присъда. Тя говори и за сръбските обвиняеми, съдени от незаконен съд в Хага, където получиха дългогодишни присъди по недоказани обвинения. В Хага те бяха поставени в изолация, като не им разрешаваха свиждане дори със семейството.
Представител на Берлинската коалция „Свобода за Мумиа Абу-Джамал“, разказа за Мумиа Абу-Джамал, който е в затвора в САЩ от 1982 г., когато е осъден на смърт, без доказателства. Борбата за неговото освобождаване продължава.
Представителят на Шин Фейн заяви, че преследването по политически причини в Ирландия продължава. Тези които са изразили публично несъгласие със споразумението с държавата само затова са вкарани отново в затворите, като например Мартин Кори и Марион Прайс, и борбата за тяхното освобождение продължава.
За борбата на политическите затворници в Турция говори представителят на Народната адвокатска кантора Гьокоглу. „... Героичната съпротива срещу F-Type затворите и изолацията продължава...” каза той и спомена и за борбата и историята на TAYAD (Асоциация за солидарност със семействата на затворниците).
След него се изказа Клаус Ейхнер от Basta Ya и разказа са Петимата кубинци. „Петимата кубински борци срещу тероризма продължават да са в американски затвор и устояват успешно на всякакъв натиск. Всички те получиха дълги или доживотни присъди.”
Представяителят на Националният демократичен фронт на Филипините обрисува тежкото положение в страната, в която, макар че е много богата на подземни богатства, бедните са 50 на сто от населението. Той говори и за борбата на филипинския народ, която е на живот и смърт.
Страшни факти за репресиите срещу колумбийския народ от реакционните правителства бяха посочени от представителя на Колумбия . Срещу прогресивните сили в Колумбия се води истинска политика на геноцид. За 50 години броят на жертвите е 250 000 души. Останките на 3500 жертви са били открити в масови гробове наскоро. Репресиите продължават и само през последните години са били избити десетки хиляди и хиляди домове разрушени.
За борбата на африканските народи за национално и социално освобождение говори представителя на Танзания. Той заяви, че войната срещу Либия и убийството на Кадафи са предизвикани от неговата политика за единство на африканските народи. „Революционния потенциал на Африка е огромен и тя ще се превърне в нов център на съпротива срещу империализма.”

Концерт на симпозиума

Концертът се проведе в рамките на 10-ия Международен симпозиум против изолацията, в края на втория му ден. Присъстваха 1100 души, които запълниха най-голямата зала на университета. Концертът беше открит от палестинска фолклорна група. Последваха изпълнения на групата Антифашистко революционно действие – Берлин. Последваха други арабски и немски изпълнители. Кулминацията на вечерта бяха изпълненията на групата Йорум. Залата пееше и танцуваше заедно с музикантите, създавайки неповторима атмосфера. На сцената, заедно с групата, младежи от Турция изпяха химна на своята революционна организация, а за финал на сцената излязоха и всички гости на симпозиума, и пяха заедно с Йорум и цялата зала известната италианска партизанска песен Бела чао.

Заключителна декларация на 10-ти международен симпозиум против изолацията

Ние, участвалите организации в 10-ти международен симпозиум против изолацията, организиран от Международната платформа против изолацията (IPAI) между 15 и 18 март 2013 г. в Берлин, декларираме следното:

1.Ако някой от нас бъде нападнат от полицията или от някоя друга реакционна сила (напр. фашистите) всички други организации от Симпозиума ще положат всички възможни усилия да защитят или предпазят нападнатия.
Ние ще предприемем различни протестни действия, като например протест пред посолството на съответната държава, изпращане на протестни писма, публикуване на статии в нашите интернет страници или някакъв друг подобен тип акция.

2. Расизмът е сериозен проблем по целия свят. Всички ние го преживяваме по различни начини. Случаят в Германия с NSU ("Национал-социалистически ъндърграунд"), при който има сътрудничество между тайните служби и крайнодесните фашистки сили, демонстрира, че расизмът е държавна политика.
Ние трябва да продължаваме активно да се борим против расизма, не трябва да допускаме използването на клейма от типа „мюсюлманин” или „терорист“, нито пък да приемаме определения от типа „хора второ качество“.

3. Настояваме за незабавно прекратяване на милитаризацията на Латинска Америка, особено на милитаризацията, свързана с интервенцията на САЩ в региона. Ние категорично отказваме да сме заден двор на империализма на САЩ.

4. Денят, в който започна клането на политически затворници в Турция през 2000 г. – 19 декември – ще бъде обявен за Международен ден против изолацията. Ще положим всички усилия да организираме публични масови акции на всеки 19 декември, например демонстрации, културни мероприятия и др., за да почетем избитите 28 затворника на 19-22 декември 2000 г.
Други важни дати: 17 април – Ден на палестинските затворници
18 март – Ден на политическите затворници

5. Подкрепяме всички политически затворници по света, които се противопоставят на империализма, в тяхната революционна борба и в съпротивата им против изолацията. Още веднъж ние заклеймяваме затворническата изолация като форма на изтезание.
Настояваме за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници. Борбата за национално освобождение и за народни демократични права не е престъпление! От друга страна, реакционните режими, които имат политически затворници, са виновни за това, че ги лишават от основни човешки права и че възпират по този начин социалната промяна.
По-специално, ние настояваме за незабавното освобождаване на Жорж Ибрахим Абдалах, който е в затвора от 1984 г. /Жорж Ибрахим Абдалах е роден през 1951г. в Ливан. В края на 70-те е деец на Народния фронт за освобождение на Палестина, след което оглавява Военна фракция на ливанските революционери, действаща във Франция. Осъден е на доживотен затвор заради извършените от организацията убийства на полковник Чарлс Рей, адютант на американския военен аташе в Париж и на израелския дипломат Яков Баршеметов. – бел.прев./
Настояваме за незабавното и безусловно осовобождаване на Тирсо Алкантара, Алан Ясминес, Ренанте Гамара и останалите затворени участници в Националния демократичен фронт на Филипините.
Настояваме за освобождаването на интернираните по политически причини Мариан Прайс, Мартин Кори, както и на всички ирландски републикански затворници.
Настояваме за освобождаването на Мумиа Абу Джамал, Петимата кубинци (Херардо Ернандес Нордело, Рамон Лабаниньо Саласар, Антонио Гереро Родригес, Фернандо Гонсалес Льорт, Рене Гонсалес Сехверерт) и на всички останали политически затворници по света.

6. Отхвърляме легитимността на т.нар. антитерористични закони, черни списъци и др. Настояваме за незабавната отмяна на тези закони, например на чл.129 от германския наказателен кодекс.

7. Подкрепяме борбата на сирийския народ против финансираната и подкрепяна от Запада въоръжена опозиция и чуждестранни наемници. Съдбата на Сирия трябва да се определя от сирийския народ.

8. Осъждаме опитите на САЩ и техните съюзници да изолират и задушат с икономически санкции и военни заплахи Корейската народно-демократична република и Ислямска република Иран. Настояваме за незабавно и безусловно прекратяване на санкциите срещу КНДР и Иран.

Берлин, 22 март 2013 г.

Подписали:

• People's Front, Turkey
• Republican Sinn Fein, Ireland
• The Communistsof Russia, Russia
• KhiamCenter, Lebanon
• NDFP International, Phillipines
• Communist Party of Bulgaria, Bulgaria
• 23rd September, Bulgaria
• June Kelly, Ireland
• BehicAsci + EnginGokoglu, lawyer from HalkinHukukburosu
• BandeleDjassi, All African Revolutionary Party, Tanzania
• AntifaschistischeRevolutionareAktion Berlin, Germany
• Gustavo Conde, Columbia
• The National Front of Popular Resistance in Honduras, Honduras 

начало